Čajový bar » Recepty » Leprikón

Leprikón
Příprava bitteru:
K přípravě bitteru použiji thajskou bylinku bitter melon, která má velmi příjemnou a výraznou hořkost. V samotné chuťové kompozici koktejlu má za úkol vysušit rozpínající se sladkost meruňkové marmelády a sladu wiskey. Dále též podpoří aperitivnost nápoje.
2g Bitter melon – 1 dcl 100°C voda – 10 min.
Příprava čajové báze:
Do receptury koktejlu jsem zapojil vysokohorský čaj himalájského typu. Konkrétně Darjeeling Jungpana SF, neboli čaj z druhé sklizně ze zahrady Jungpana. Samozřejmě lze použít i čaj z jiných zahrad Indie, či Nepálu. Chuť čaje by však měla být přirozeně ovocitá s jemnými kořenitými tóny.
5g DJ Jungpana SF – 1 dcl 100°C voda – 3 min.
Způsob míchání koktejlu:
Koktejl promícháváme ve vychlazeném shakeru metodou HARD SHAKE. Sléváme do vyfrapovaného skla přes sítko. Zdobíme lístkem šalvěje, bílou mandlí a sušenou meruňkou. Postup přípravy zde.
Suroviny:
6cl čajové báze
3ks natrhaných čerstvých listů šalvěje lékařské
3bl meruňkové marmelády
1bl bitter melon
5cl Tullamore D.E.W. Original